Zeg maar Yes
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Recht van overpad

3 plaatsers

Ga naar beneden

Recht van overpad Empty Recht van overpad

Bericht  Twellie za 29 sep 2012 - 12:12

Wie weet of een recht van overpad afgekocht kan worden? En mag dat dan altijd als maar het juiste bedrag betaald wordt of moet de andere partij die het recht heeft er ook mee akkoord gaan? Hoeveel kost zoiets?
Twellie
Twellie
Ratel
Ratel

Aantal berichten : 3837
Punten : 4145
Registratiedatum : 03-03-12

Terug naar boven Ga naar beneden

Recht van overpad Empty Re: Recht van overpad

Bericht  Dennenappel zo 30 sep 2012 - 0:22

Geen idee, volgens mij is het niet af te kopen, in ieder geval niet vanuit een kant (de ander moet denk ik dan sowieso instemmen).
Een poosje terug kwam het ter sprake bij de rijdende rechter, deze mensen moesten aan hun nieuwe buren recht van overpad verlenen en een pad dwars door hun tuin gaan aanleggen. Denk dat ze wel hadden afgekocht als het kon.


Ik zou het bij de gemeente opvragen!

Dennenappel
Dennenappel
Kletskop
Kletskop

Aantal berichten : 1583
Punten : 1769
Registratiedatum : 25-11-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Recht van overpad Empty Re: Recht van overpad

Bericht  PiP ma 1 okt 2012 - 8:26

Geen idee hoe dat precies zit, maar die grond is toch al van jou? Weet niet of je iets voor elkaar kan krijgen dat je het ook mag gebruiken.
Wij hebben er wel 30cm van gepikt, nou ja dat hadden de vorige bewoners al gedaan.

PiP
Ratel
Ratel

Aantal berichten : 4010
Punten : 4499
Registratiedatum : 29-11-10

Terug naar boven Ga naar beneden

Recht van overpad Empty Re: Recht van overpad

Bericht  Gast ma 8 okt 2012 - 22:04

Wijziging of opheffing van het recht van overpad geschiedt in beginsel in onderling overleg. Daarbij horen álle eigenaars met elkaar akkoord te zijn. Is sprake van een erfdienstbaarheid (dat ligt het meest voor de hand), dan wordt daarvan een notariële akte opgemaakt waarmee de erfdienstbaarheid vervalt (of wordt gewijziogd).

Lukt het niet het met elkaar eens te worden, dan kan de eigenaar van het dienende erf de rechter verzoeken de erfdienstbaarheid op te heffen. Dat kan op basis van artikel 78 of van artikel 79 van Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek (Troubleshooter noemde alleen artikel 78).

Voor een recht van overpad dat een kwalitatieve verplichting is (een kwalitatieve verplichting, mogelijk sinds 1992, is een "erfdienstbaarheid" tussen een erf en een persoon/rechtspersoon) geldt hetzelfde, zij het dat de artikelen 78 en 79 alleen over (echte) erfdienstbaarheden gaan. Waarschijnlijk kan ook in deze gevallen zonodig de rechter worden gevraagd de opheffing of wijziging uit te spreken.

Als het recht van overpad gebaseerd is op een persoonlijke afspraak (eventueel in een algemene voorwaarde en eventueel met een kettingbeding), zijn alleen de partijen bij die afspraak gebonden. Opheffing is vormvrij, maar men moet het wel met elkaar eens zijn.

En voor de volledigheid (zal hier wel niet spelen):
1. indien sprake is van een noodweg (artikel 5:57 B.W.; het betreft hier geen erfdienstbaarheid), om ingesloten erven een uitweg te geven, vervalt de noodweg zodra de noodzaak daarvan is vervallen en als de omstandigheden veranderen, kan op vordering van een belanghebbende eigenaar de noodweg worden verlegd.
2. Indien sprake is van een buurweg (dat is een weg/pad dat onder het oude Burgerlijk Wetboek (art. 719), zoals dat tot 1992 gold, niet in de vorm van een erfdienstbaarheid, door de desbetreffende eigenaars tot uitweg is bestemd, moet dat op grond van overgangsrecht worden gehandhaafd. Opheffing dient te geschieden in onderling overleg.

Waarschijnlijk zal in deze casus sprake zijn van een erfdienstbaarheid (dat is het gebruikelijkst).
Opheffing of wijziging hoeven de eigenaars van de heersende erven niet gratis toe te staan. Een vergoeding kan redelijk zijn.

Nog even een juridisch-technisch puntje. Wijziging/opheffing van de erfdienstbaarheid van overpad verandert de status en de waarde van het heersende erf. Een hypotheekhouder (bank) die dat erf als onderpand heeft, mag dit negeren. Als op een heersend erf een hypotheekrecht (of een beslaglegging) rust dat ouder is dan de opheffing van de erfdienstbaarheid en dat heersende erf moet op grond van het hypotheekrecht (of het beslagrecht) gedwongen worden verkocht, dan herleeft ten aanzien van dát erf de erfdienstbaarheid van overpad!
In de praktijk zal dit niet zo'n probleem zijn, want verreweg de meeste percelen worden gelukkig niet gedwongen verkocht. Maar de kans is nooit nul.
Wil je helemaal op safe spelen, zorg er dan ook voor dat je van alle betrokken hypotheekhouders (en beslagleggers) toestemming hebt.

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Recht van overpad Empty Re: Recht van overpad

Bericht  Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum